Slovenske dionice i dalje iznimno atraktivne

Bez autora
Sep 29 2024

Slovensko tržište dionica, predstavljeno indeksom SBITOP, doživjelo je visok rast u 2024. godini, ali ostaje među pristupačnijim u usporedbi s drugim regionalnim i svjetskim tržištima.

Prosječni P/E omjer (cijena dionice u odnosu na dobit) slovenskih dionica je oko 8,13, što znači da investitori plaćaju znatno manje za svaki euro dobiti nego na tržištima kao što su njemački DAX (P/E 15,75) ili američki S&P 500 (P/E 25). To pokazuje da slovenske dionice relativno nisu precijenjene, što ih može učiniti privlačnima širem krugu investitora.

Unatoč podcijenjenosti, domaći blue-chipovi ove su godine zabilježili visoke prinose. Primjerice, NLB je ove godine zabilježila rast od 45,60% s uključenom dividendom, ali joj je P/E omjer ostao ispod 4. Cinkarna Celje ostvarila je još veći rast s 60,82% godišnjim prinosom uključujući dividendu (izračun Bloomberga), što se svrstava među najuspješnije slovenske dionice ove godine i ima P/E od 16. Tvrtke poput Krke, Save Re, Petrola, Luke Koper i Telekoma Slovenije također su postigle solidne povrate između 15% i 45%, a njihovi omjeri P/E ostaju oko 10 ili niže.

Osim toga, slovensko tržište nudi visoke dividendne prinose, koji se u nekim slučajevima ili u prosjeku kreću oko 6%, što je znatno više od prosjeka zapadnih tržišta, gdje se dividende obično kreću između 2% i 4%. Slovensko tržište ističe se i relativno niskom zaduženošću. Neto dug/EBITDA za SBITOP je među najnižima u regiji, što znači da su tvrtke manje izložene rizicima povezanima s dugom. To ih čini stabilnijima u usporedbi s zaduženijim tržištima poput Italije (FTSE MIB indeks), koja ima značajno viši omjer duga i poslovanja.

Unatoč relativno maloj tržišnoj kapitalizaciji i nižoj likvidnosti u usporedbi s razvijenijim tržištima, slovensko tržište investitorima nudi stabilnost i potencijalno veće povrate. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Slovenija je članica eurozone i uživa makroekonomsku stabilnost, što smanjuje rizike povezane s valutnim fluktuacijama, koje bi mogle biti prisutnije na drugim istočnoeuropskim tržištima. Zajedno, sve ove karakteristike čine slovensku burzu atraktivnom opcijom za širok raspon ulagača koji žele biti izloženi našoj regiji, gdje traže podcijenjene dionice s visokim prinosima i relativno malim dugom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik